Carl-Henning Pedersen - Lerets billedmager

CHP-1369-A-SMALL.jpg
15-01-2021

Carl-Henning Pedersen, vase, 1995. Udført på Den Kongelige Porcelænsfabrik. Foto: Ralf. T. Søndergaard

 

   "gennemtænkt kraftpræstation", Herning Folkeblad, april 2021

   "som en dans, der aldrig slutter", Politiken, juni 2020

  "en mester i ler", Herning Folkeblad, juni 2020

 "eftertænksom udstilling", Kristeligt Dagblad, oktober 2020

 

Udstillingen vises 21.04-13.03.22
på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum

 

Den anerkendte CoBrA-kunstner Carl-Henning Pedersen (1913-2007) er kendt for sit fabulerende maleri. Nu rettes der for første gang i museumssammenhæng selvstændig opmærksomhed mod kunstnerens arbejder i ler.

Udstillingen stiller skarpt på hele den farvemættede pallette af keramik fra Carl-Henning Pedersens hånd. Fra hans monumentale udsmykninger til blandt andet Angli-gården i Herning, 1966-1968, til hans samarbejde med Royal Copenhagen i begyndelsen af 1990erne. Her skaber han en lang række værker, dels på fajance og porcelæn, dels på lertøj, ligesom han udfører en række ekspressive eksperimenter med leret fra slutningen af årtiet, hvor figurerne bærer de tydelige fingeraftryk af kunstnerens spontane skabelsesproces.

Carl-Henning Pedersen havde som ung en drøm om at blive komponist, og man fornemmer i hans keramiske værker en egen tone i de legende og rytmiske penselstrøg. Til denne udstilling har komponist Ditte Rønn derfor undersøgt den særlige klang i Carl-Henning Pedersens keramiske værker og skabt lydværket ”I mine hænder”, der danner lydspor til syv udvalgte værker i udstillingen.

Udstillingen Carl-Henning Pedersen – Lerets billedmager er blevet til på baggrund af en generøs donation til CLAY Keramikmuseum Danmark på 36 keramiske værker fra Carl-Henning Pedersens enke, Sidsel Ramson.

Udstillingen skabes i samarbejde mellem Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum  og CLAY Keramikmuseum i Middelfart.

 


UDSTILLINGEN ER STØTTET AF
Stor tak til:

A. P. Møller Fonden
Carl-Henning Pedersen & Sidsel Ramsons Fond
15. Juni Fonden
Knud Højgaards Fond
Midtjydsk Skole- og Kulturfond
Toyota Fonden
Henny Sophie Clausen og møbelartikekt Axel Clausens Fond
Helle Mau Jensen & Døtres Almennyttige Fond
Ege Fonden
Augustinus Fonden
Beckett Fonden
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Spar Nord Fonden
Carl-Henning Pedersens Fond