OPHAV

I udkanten af Herning finder man den historiske bygning Angli, der i dag er en del af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum. Set fra oven danner bygningen en cirkulær form med et indre areal på 1000 kvadratmeter. På væggene mødes man af Carl-Henning Pedersens keramiske hovedværk Fantasiens leg om livets hjul 1966-68. Når vi står i rummet, ser vi over os kun den blå himmel og under os det grønne græs, hvor Carl-Henning Pedersen i 2007 er stedt til hvile.

 

I dette unikke rum, der har store aktier i såvel dansk industrihistorie som kunsthistorie, vil man fra august 2021 kunne opleve lydværket OPHAV er skabt af den danske komponist Ditte Rønn.
Værket lanceres i forbindelse med den 3. udgave af Herning Operafestival og kan opleves de efterfølgende 12. måneder.
Værket på én gang ”taler” om, kommenterer på, og fortolker værket Fantasiens leg om livets hjul.
Lydværket aktiveres ved bevægelsessensorer ved indgangen til den indre gård og kommer den besøgende i møde via et 14. kanals højtalersystem, placeret på taget af den runde bygning og indhyller den besøgende i 360 graders lyd. 

 

Fantasiens leg om livets hjul

Det keramiske maleri "Fantasiens leg om livets hjul" (1966-68) i Anglibygningens indre gårdrum er den første monumentale udsmykning, Carl-Henning Pedersen skabte i Herning. Det er desuden indirekte årsagen til, at hans eget museum etableredes og indviedes i byen 10 år senere.

I midten af 1950'erne stiftede Carl-Henning Pedersen bekendtskab med skjortefabrikant Aage Damgaard, der havde gjort sig bemærket ved at introducere sine medarbejdere for kunsten på sine fabrikker i Herning. Damgaard arbejdede aktivt for at få kunsten ned fra dens piedestal og gøre den tilgængelig for den almene arbejder.

Aage Damgaard kontaktede Carl-Henning Pedersen i begyndelsen af 1960'erne, da han manglede en kunstner til at udsmykke gårdrummet på sin nye fabriksbygning i Birk, Angligården. Carl-Henning Pedersen lod sig overtale til at forestå udsmykningen af et samlet areal på over 1000 m2. Han valgte at benytte glaserede stentøjskakler til opgaven, men forud for den endelige udsmykning øvede han sig på muren ved at male sine velkendte figurer direkte op med sort maling. Der var dog ikke tale om en egentlig skitse til det færdige værk, der endte med at komme til at bestå af 15 enkelte billeder adskilt af ornamentale bånd.

 

 

I forbindelse med udsmykningsopgaven på Anglifabrikken etablerede Carl-Henning Pedersen tætte kontakter til byens indflydelsesrige personer, og dette netværk var stærkt medvirkende til, at Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i 1976 kunne indvies som 'kunstnermuseum' - dør om dør med Angligården, der fra slutningen af 1970'erne og frem til september 2009 husede Herning Kunstmuseum.

 

Da Carl-Henning Pedersen døde i 2007, blev hans urne nedsat i det indre gårdrum. Han er således stedt til hvile midt iblandt fantasiens billeder.

 

OPHAV og Fantasiens leg om livets hjul er offentligt tilgængelige og gratis for alle.