Obelisken

Obelisken i Birk blev Carl-Henning Pedersens sidste store udsmykningsprojekt i Herning. Han var 88 år gammel, da det store arbejde med at bemale de mere en 400 kakler fandt sted i 2001. Obelisken blev rejst og indviet i 2003, hvor den markerede kunstnerens 90 års fødselsdag.

Obelisken er 12 m høj og måler 2 x 2 meter i grundplan, den er beliggende midt i rundkørslen i Birk, som nærmeste nabo til kunstnerens eget museum. Obelisken er beklædt med mere end 400 kakler, der hver måler 50 x 50 cm og har et samlet areal på over 100 m². Arbejdet med at male de mange kakler er udført hos Henk Trumphie i det keramiske værksted 'Struktuur 68' i Haag. Værkstedet er ekspert i kunstneriske, keramiske arbejder, og det var tredje gang, Carl-Henning Pedersen brugte stedet til en af sine store udsmykningsopgaver.

Inspirationen til obelisken har Carl-Henning Pedersen hentet i Ægypten - og formmæssigt danner den en fin forbindelse til Carl-Henning Pedersens eget museums cylinderformede og pyramideformede bygninger. 

Obelisken føjer sig endvidere ind i rækken af Carl-Henning Pedersens store keramiske udsmykninger i Birk: Foruden museets dekorationer er det 'Fantasiens leg om livets hjul' i den runde Angligård fra 1966-68 og facaden på Den Danske Eksportskole fra 1990. Bag etableringen af obelisken stod en komité med 5 medlemmer: Folketingsmedlem Helge Sander, byrådsmedlem Johs. Poulsen og direktørerne Steen Hove, Finn Poulsen og Jørgen Marstrand. Komiteen skaffede 2.5 mio kr., til projektet via 50 private sponsorer.