Vær spontan

19-01-2013

 

 

19. januar - 19. maj 2013

 


"Vær spontan, så alt hvad der er i dig, kommer frem i billedet.
Forstår du at handle ud fra fantasiens skabende evne - forstår du også, at kunst ikke kan skabes gennem bevidste konstruktioner.
Vil du ha' det levende frem, som er i dig, må du skabe ud fra dine inderste bevæggrunde."

(Carl-Henning Pedersen)


 

At male ud fra spontanitetens principper var et kunstnerisk princip for både Else Alfelt og Carl-Henning Pedersen. Else Alfelt slog sine allerførste streger i naturalistisk retning, men efter mødet med Carl-Henning Pedersen i 1933 bevægede de sig begge i retning af det spontant-abstrakte billedsprog.

 

Begge kunstnere havde den overbevisning, at netop en spontan og fri kunst kunne være med til at bane vejen for et frit samfund. De første spontane eksperimenter tog udgangspunkt i automattegningen som forsøg på at nedfælde vilkårlige streger på et stykke papir uden videre tanke på resultatet. Else Alfelt og Carl-Henning Pedersen fandt dog hurtigt frem til hver deres særegne og meget personlige kunstneriske udtryk og blev en del den gruppe af kunstnere, der i 1940'erne arbejdede intenst på at finde ind til en spontan udtryksform.

 

Udstillingens værker er sammensat, så der vises eksempler på de to kunstneres spontane tilgang i både maleri og akvareller.