Nieuwenhuijs... Myte og magi

JN.jpg
22-02-2014

 

22. februar 2014 - 20. april 2014

 

 

I forårets særudstilling præsenteres den hollandske kunstner Jan Nieuwenhuijs (1922-1986). Nieuwenhuijs er ikke videre kendt i Danmark, men tilhørte kredsen omkring CoBrA og malede ligesom de fleste af gruppens medlemmer i et fabulerende og farvestærkt formsprog.

 

I 1948 etablerede Jan Nieuwenhuijs - i samarbejde med kunstnere som Karel Appel, Constant og Corneille -  gruppen 'Experimentele groep'  i Holland, og senere samme år blev sammenslutningen indlemmet i den internationalt berømte CoBrA-bevægelse. Begge grupperinger havde den kunstneriske frihed som ideal, de søgte en spontan og fri kunst, anvendte utraditionelle materialer og eksperimenterede på livet løs.

 

Jan Nieuwenhuijs forlod hurtigt CoBrA, men levede også  bagefter op til kunstnergruppens idealer med sin kunst. Hans kunstneriske univers er befolket med fantastiske skabninger, der befinder sig i uendelige, formløse rum. Det er især i de små fine tegninger, han med få virkemidler opnår et overraskende kraftfuldt udtryk.

 

Udstillingen Myte og magi omfatter 19 malerier og 54 papirarbejder. Hovedparten af værkerne kommer fra kunstnerens enke Mrs. Cocky Nieuwenhuijs-Debets samling og fra Stedelijk Museum Schiedam. Udstillingen er en af de første større præsentationer af kunstneren og har tidligere været vist på Stedelijk Museum Schiedam, Holland og Skovhuset, Værløse.