Fugl Fønix

12-10-2012

 

12. 10. 2012 - 13. 1. 2013

 


"Mine fugle ligner ikke fugle i dén forstand. Det er nogle fantasifugle, som har en symbolsk karakter, på samme måde som man i folkekunst til alle tider har brugt fuglen.

Min fugl er en eller anden form for Phønix-fuglen, som kommer ud af Ragnarok og lægger sit æg. For mig repræsenterer fuglen noget med livets opståen – og en vis frihed i livet." 

(Carl-Henning Pedersen)


 

Fuglen har fra starten indtaget en særplads i Carl-Henning Pedersens billedverden, som billede på kunstneren selv og et udtryk for hans forskellige sindsstemninger. Udstillingen ser nærmere på fuglen som motiv i Carl-Henning Pedersens billedverden.


Fuglen fandt Carl-Henning Pedersen i begyndelsen inspiration til hos såkaldte primitive folkeslag, hvis kunstnere han følte et nært slægtskab til. Under talrige besøg på Nationalmuseet i København studerede han fuglen som den fremstod i afrikanske masker og oceanisk kunst, og hjemme i atelieret blev fuglen fortolket ind i hans egen billedverden.

 

Under Anden Verdenskrig bevarer Carl-Henning Pedersen sin frihed til at fantasere. Fuglen bliver i disse år et billede på frihed, men fremtræder også som angstens fugl. I efterkrigsårene sker der et markant skifte i Carl-Henning Pedersens kunst. Farveholdningen bliver lysere og de klare blå og gule farver præger værkerne. Også fuglen antager en anderledes karakter og rejser sig stolt i værkerne som Fugl Fønix.